Каталог товарів
  • Головна
  • arrow
  • Блог
  • arrow
  • Переваги жирних кислот Омега-3 для серця та розуму

Переваги жирних кислот Омега-3 для серця та розуму

Переваги жирних кислот Омега-3 для серця та розуму

Вони корисні для серця

Одна із найбільш відомих переваг Омега-3 жирних кислот полягає в тому, що вони скорочують ризики серцевих захворювань. Саме у зв’язку з цим, Американська Кардіологічна Асоціація наполегливо заохочує людей вживати достатню кількість цих поживних речовин у своєму раціоні. У всьому світі серцеві захворювання та інсульти є першочерговими причинами смерті, однак серед тих, чий раціон багатий на рибу, ці захворювання трапляються набагато рідше, що частково спричинене вживанням великої кількості Омега-3. (9, 10)

Омега-3 

  • Регулюють рівень холестерину

  • Знижують високий кров’яний тиск

  • Перешкоджають утворенню атеросклеротичних бляшок

  • Перешкоджають утворенню тромбі

  • Допомагають у боротьбі із психічними розладами та погіршенням розумового здоров’я

  • Депресія та тривожні розлади:

  • Декілька досліджень показали, що люди, які страждають від депресії та/або тривожних розладів відчувають покращення, додавши дієтичну добавку із вмістом Омега-3 до їхнього щоденного раціону. Це було доведено навіть в ході подвійно сліпих та рандомізованих контрольованих досліджень. 

  • Омега-3 також покращують стан хворих у випадках:  

  • Синдрому дефіциту уваги та гіперактивності: 

  • Шизофренії:  

  • Біполярного розладу: 

  • Інших психічних та поведінкових розладів: 

  • Хвороби Альцгеймера та інших спадів розумової активності, пов’язаних зі старінням: 

Зменшують запальні процеси

Запалення лежить в основі більшості захворювань та пов’язане із розвитком майже всіх основних хвороб, тож перейшовши на раціон, багатий на протизапальні поживні речовини, ви даєте вашому організму найкращу можливість боротись із захворюваннями, що він і повинен робити. 

Вони пов’язані із попередженням та боротьбою з автоімунними захворюваннями

Автоімунні захворювання, природа яких полягає в тому, що імунна система атакує здорові клітини, плутаючи їх зі сторонніми сполуками, охоплюють такі захворювання, як діабет 1-го типу, системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, неспецифічний виразковий коліт, розсіяний склероз, синдром підвищеної проникності кишечника та багато інших.

Різноманітні дослідження показали зв’язок між вживанням великої кількості Омега-3 та зменшенням ризиків автоімунних захворювань чи полегшенням їхніх симптомів. Деякі з них стверджують, що найкращого захисного ефекту можна досягнути при вживанні Омега-3 жирних кислот у великих кількостях упродовж першого року життя. 

Омега-3 пов’язані зі зниженням ризиків захворювання на рак

Згідно із спостереженнями, проведеними в Шотландії та Китаї, ризики захворювання на колоректальний рак у людей, які вживають більше довголанцюгових Омега-3 кислот (ДГК та ЕПК), набагато нижчі.  

Після того, як численні лабораторні дослідження показали, що Омега-3 жирні кислоти можна ефективно використовувати для сповільнення чи повернення росту клітин гормон-залежного раку назад, а саме клітин раку простати та грудей, вчені провели ряд епідеміологічних досліджень на тваринах та людях, аби побачити, чи повториться такий ефект у реальному житті. У деяких звітах про дослідження результати суперечать одні одним, однак все ж є дані, які свідчать про те, що рак грудей та простати можна потенційно сповільнити (або зменшити ризики захворювання на них) у тих випадках, коли люди їдять багато жирної риби та вживають дієтичні добавки із вмістом Омега-3.  

Вони підтримують здоров’я кісток та суглобів

Згідно з науковими дослідженнями, незамінні жирні кислоти, зокрема Омега-3, здатні покращити абсорбцію кальцію, яка відбувається в кишечнику (частково посилюючи дію вітаміну D), зміцнити ваші кістки та поліпшити в кістках синтез колагену. 

Омега-3 жирні кислоти здатні також впливати на розвиток артриту. 

Вони можуть покращити якість сну.

Діти особливо страждають від проблем зі сном, у зв’язку з нестачею Омега-3 жирних кислот у своєму раціоні. У дорослих низький рівень Омега-3 призводить до синдрому обструктивного апное в сні. Однією із причин цього може бути той факт, що низький рівень Омега-3 пов’язаний із низьким рівнем мелатоніну — гормону, який перш за все, частково відповідає за процес засинання. 

Однак є і хороші новини. Пацієнти (як діти, так і дорослі), які страждають від відсутності сну чи проблем із ним, відчували значне полегшення після того, як їм давали дієтичні добавки із вмістом Омега-3. 

Омега-3 корисні для розвитку немовлят та дітей

Вагітним жінкам особливо важливо це знати, оскільки діти, матері яких під час вагітності приймали дієтичні добавки із вмістом Омега-3, показують кращі результати під час тестів на швидкість мислення, психомоторику, зорову координацію рухів та сприймання інформації на слух. Дані тести проводять у віці 9 місяців та 4 років. Такі діти також мають нижчі ризики розвитку синдрому дефіциту уваги та гіперактивності. 

Вони допомагають боротись із менструальним болем 

Дослідження, яке впродовж підліткового ПМС порівнювало ефект від приймання ібупрофену та дієтичної добавки з риб’ячим жиром, показало, що добавці краще вдалось полегшити менструальний біль, ніж стандартним медикаментам. 

Вони допомагають підтримувати здоров’я шкіри та сповільнюють старіння

Ми вже говорили про те, що Омега-3 жирні кислоти захищають щільність кісток. Схожим чином вони допомагають шкірі залишатись красивою, діючи зсередини. Як ДГК так і ЕПК корисні для шкіри, адже регулюють продукування жиру та сповільнюють старіння природним шляхом. 

Їжа та дієтичні добавки із вмістом Омега-3

На сьогодні достеменно не відомо, який обсяг Омега-3 ми повинні вживати щодня. Однак більшість організацій поділяють думку, що хорошим початком було б двічі на тиждень з’їдати хоча б по 100 г риби (бажано жирної). Це дорівнює близько 500 мг ЕГК/ДГК на день. У випадку боротьби із захворюванням, різноманітні дослідженнями рекомендують щоденно вживати до 4,000 мг, але цифри різняться для кожного конкретного захворювання.  Саме тому багатий на рибу раціон може мати такий захисний ефект для здоров’я. 

Потрібно пам’ятати, що аби перетворити амінопеніциланову кислоту (АПК) рослинного походження в ЕПК та ДГК, вашому організму знадобиться багато енергії. Зрозуміло, що для людей, які слідують веганській дієті, думка про споживання риб’ячого жиру чи риби є неприйнятною, але продукти тваринного походження містять Омега-3 жирні кислоти, необхідні організмові для засвоєння та синтезу поживних речовин, які ми отримуємо з їжею. Однак рослинні аналоги все ж є — вам просто знадобиться більше АПК, у зв’язку з тим, як наш організм розщеплює середньоланцюгові жирні кислоти.

Їжа із найбільшим вмістом Омега-3: 

  1. Скумбрія атлантична
  2. Грецькі горіхи
  3. Насіння чіа
  4. Оселедець
  5. Лосось (дикий)
  6. Насіння льону (перемелене)
  7. Тунець довгоперий
  8. Біла риба
  9. Сардини
  10. Насіння коноплі
  11. Анчоуси
  12. Натто
  13. Яєчні жовтки


Є багато чудової їжі з високим вмістом Омега-3 жирних кислот, але залежно від вашого харчування та обмежень у ньому, корисними для вас також можуть бути дієтичні добавки, що містять ці поживні речовини. 

Застереження 

Найбільша перевага їжі та дієтичних добавок із вмістом Омега-3 в тому, що згідно із авторитетними джерелами, не існує жодних відомих побічних ефектів чи застережень щодо взаємодії Омега-3 жирних кислот з медикаментами. 

Основним застереженням перед тим, як почати споживати більше Омега-3, можуть бути побічні продукти, що містяться в деяких морепродуктах. Наприклад, ртуть чи інші промислові хімікати. Згідно з численними перевірками, у дієтичних добавках із вмістом Омега-3 не було знайдено цих забруднюючих речовин. Дослідження показали, що процес виготовлення цих дієтичних добавок включає очищення їх від небезпечних токсинів. 

Звичайно ж, перед тим, як почати приймати дієтичну добавку, щоб збільшити споживання Омега-3, обов’язково проконсультуйтесь із лікарем/натуропатом, який міг би наглядати за вами та допомогти у випадку небажаної реакції.